Quantcast
Channel: Ugleloftet
Viewing all 614 articles
Browse latest View live

DIY - ullkuleprosjekter

$
0
0


Det er ingen hemmelighet at jeg liker ullkuler - og at det også er i ferd med å smitte over på resten av familien. I løpet av det siste året har vi hatt mange hobbyprosjekter med de fargerike kulene som utgangspunkt. Det er morsomt å se at mange andre også blir inspirert, og i dette innlegget har jeg samlet alle ullkuleprosjektene våre - hittil. Det kommer helt sikkert flere!

Du finner lenke til hvert prosjekt i teksten under bildene. Jeg kjøper mine ullkuler på Ebay, Etsy eller aller helst hos Søstrene Grene.




Min blomst med hvit X-faktor

$
0
0

Se min kjole, den er hvit som snøen. Alt hva jeg eier, det er hvitt som den. 
Det er fordi jeg elsker alt det hvite, og fordi en krokus er min venn. 

Jeg er ikke bare venn med en krokus - men mange. De står under syrinbusken som var noe av det første jeg plantet i hagen. Hver vår er det like stas å se de små toppene sakte men sikkert arbeide seg opp av jorda, bli til hvite spir som så åpner seg og viser frem hver sin gule sol i midten. Man skulle tro at jeg var lei av hvitt i hagen etter vinteren, men slik er det absolutt ikke. Jeg liker tanken på at den fargen som for få måneder siden betydde vinter og kulde, nå betyr vår, varme og snart sommer.

Krokusen er min absolutte hvite favoritt i Moseplassens konkurranse om hvilken blomst som har det lille x-tra. Hele det hvite galleriet kan du se her. Har du en hvit favoritt?


Årets første blåveis

$
0
0


Se hvem jeg traff i skogen i dag! Til tross en natt med flere minusgrader, sto denne blåveisen og strålte på brun skogbunn i morgensolen. Har jeg nevnt at jeg elsker våren?

Jeg oppdaterer stadig innlegget mitt med Vårtegn for 2015. Tidligere i uka har jeg både sett årets første hestehov og en sommerfugl! Jeg har lagt til en ny kategori i år, inspirert av fokuset på humla og humlevennlige planter. Årets første humle stakk innom hagen i ettermiddag da jeg satt i solveggen og leste bok.

Min blomst med rød X-faktor

$
0
0


Dette blogginnlegget burde egentlig kommet med duft-vedlegg. Jeg sår i utgangspunktet erteblomster først og fremst for lukten. Alle overskuddskrukker stappes full av jord og blomsterertfrø en gang i april eller når jorda er varm nok. Ungene hjelper mer enn gjerne til. Når krukkene spirer henter jeg pinner i skogen og lager høye pyramider som plantene kan slynge seg oppetter. I det blomstringen nærmer seg settes alle potter nær en av sitteplassene i hagen. En ved benken nederst mot skogen og pallekarmhagen. To ved middagsspiseplassen. En ved hengestolen. Flere ved frokostplassen og inngangsdøra - og noen på benken ved epletreet. Det lukter godt hele dagen, men kanskje aller sterkest i skumringen, når ikke sansene blir distrahert av alt det andre fine i hagen.

En fantastisk ting med erteblomster er at de blir flere jo mer du plukker. Så jeg plukker. Og plukker. Det står erteblomster i små vaser på middagsbordet, og stuebordet, i loftsstua og ved symaskinen. Aller best liker jeg vasene på nattbordet. Du vet det er sommer når du kan sovne til den frisksøte lukten av erteblomster. Ikke lenge igjen nå!

Den røde erteblomsten er min kandidat i Moseplassens X-faktor konkurranse. For å se alle de fine røde bidragene kan du klikke deg inn her.
 

Dyrenytt

Min blomst med blå X-faktor

$
0
0

Den blå honningknoppurten og jeg har blitt gode venner med årene. Det var en av de første plantene jeg fikk da jeg anla et åtte meter langt bed på skyggesiden av huset. Avleggeren kom fra en bekjent, og jeg visste nok ikke helt hva jeg plantet. De første årene ble jeg overveldet over hvor fort den spredte seg og hvor rotete den la seg ut over plenen. Etterhvert som vi ble kjent har vi imidlertid funnet noen regler som gjør at vi blir enige. Vi gir og vi tar. Når jeg gir honningknoppurten litt støtte, legger den seg ikke utover plenen. Hvis den får stå i fred og blomstre gir den meg den gode lyden av summende humler og fornøyde insekter. Hvis jeg synes at honningknoppurten min tar seg for mye til rette, og river halvparten opp med rot, straffer den meg ikke. Den vet at den får leve videre et annet sted - enten den nå er i hagen til en nabo eller i komposthaugen. Mot slutten av blomstringen hender det at jeg får nok av honningknoppurten likevel. Da klipper jeg den ned til rota og dekker den til med jord. Da får jeg virkelig se at honningknoppurten er en venn for livet som absolutt ikke er langsint. Selv om den klippes ned sent på sommeren klarer den å blomstre enda en gang, med like fine blomster som på våren.

Jeg og humlene stemmer på honningknoppurten som blå kandidat i årets X-faktor konkurranse hos Moseplassen. Har du ikke en blogg slik at du kan delta, anbefaler jeg likevel å ta en tur innom for å se på de andre fine bidragene i den blå kategorien.

Vårrengjøring i fuglekassene

$
0
0
Kast ut det gamle og gjør kassene klare for nye familer.
Bruk hansker så er du sikker på å ikke bli bitt av fuglelopper eller andre småkryp.


Nå er det på tide å rydde ut av fuglekassene. Vi har vært for sent ute med vårrengjøringen de siste to årene. I det vi løftet på lokket har det allerede vært egg i kassene. I år kom vi før fuglene, og fikk ryddet ut fra alle sammen. Nå er det bare å vente på at årets fuglefamilier skal flytte inn. Hvordan det har sett ut, og hvem som har besøkt kassene tidligere år kan du blant annet se her og her.


Denne kassen har tydelig blitt brukt som tilfluktssted i vinter.
Å gi fuglene muligheten til å varme seg i gamle reir er grunnen til at kassene ikke bør rengjøres på høsten. 


Sjekk at kassene henger godt fast og fortsatt er trygge for fuglene. 


Ulike arter bygger reir av ulikt materiale. Vi fant både dyrehår, sagflis, gress, blader, mose og vatt.
I tillegg var det et gjenglemt egg  igjen nederst i en kasse. 


Klar for utskifting. Her har hakkespetten vært på jakt etter egg eller unger.
Vi byttet ut kassen med en som har stålplate rundt inngangshullet.



Dyrene i Ugleskogen

$
0
0
En grevling som stakk innom hagen en sensommerlig ettermiddag. 


I forrige uke hadde jeg min hittil søteste ekornopplevelse. Plutselig føk det et ekorn rett over stien foran meg da jeg var ute og gikk. Rett etterpå kom det enda et ekorn, men denne gangen i trekronene over hodet mitt. Etter disse to fulgte enda to stykker, og mens de fire raste rundt og rundt og rundt stammen på en svær furu kom jammen meg nummer fem også. Jeg ble stående og se på dem i nærmere en halv time. Jeg antar det var unger - enten årets eller fjorårets kull. Tempoet de hadde på vei etter hverandre opp og ned og rundt stammen i trærne var fantastisk, jeg forstår ikke hvordan de klarer det. De var nesten ikke i nærheten av stammen! Jeg forventet å se et ekorn-fall når som helst. De pep og hvinte og var utrolig morsomme å se på. Dessverre fikk jeg bare filmet med et dårlig mobilkamera som ikke yter opplevelsen rettferdighet.

Dyrene som "fulgte med" da vi kjøpte huset vårt kom som en veldig hyggelig overraskelse. Det begynte med en veldig nysgjerrig rev som nesten ble med inn på kjøkkenet for å få roastbeef. Deretter oppdaget jeg en salamander i blomsterbedet, en grevling på plenen og rådyr i fuglematen. Da vi begynte å utforske skogen fant vi spor etter enda flere dyr - særlig spennende var det å finne elgbæsj helt opp til huset, og etterhvert også se dem rett utenfor huset en søndags morgen. Ugler hører vi utenfor soveromsvinduet titt og ofte, og forrige uke våknet vi midt på natten av revehyl. Om høsten er plenen full av frosk og padder på kvelden. Snegleproblemet forsvant da de gjorde sitt inntog. Så nysgjerrig ble vi på dyrene som vi både så, fant spor etter og hørte at vi kjøpte et viltkamera. Da fikk vi følge en grevlingfamilie med tre unger ikke mange hundre meterne fra huset, og fått sett mer på både rev, rådyr og elg. Etter fem år er dyrene noe av det absolutt beste ved stedet vi bor.



"Mamma det er noe som ikke er en fugl i hagen" 


Ekornet stikker innom om våren, men kunne gjerne vært her oftere. 


Spissmus finner vi dessverre ofte død. Det er fordi de utskiller et duftstoff
som gjør at rovdyr som fanger dem,  kaster de fra seg igjen. 


Takket være viltkamera vet vi at elgkua "vår" fikk to kalver i fjor. En søndags morgen stakk de innom hagen vår. 


Flaggermusene besøker hagen på sommerkveldene. 


Grevlinger og grevlingbabyer på viltkameraet. 


Rødlistet småsalamander. 


En padde som fant seg et fuktig og skyggefullt sted i drivhuset. 


Mus er søte så lenge de holder seg utendørs. Her hilser den på fru dompap. 


Revene er ofte å se på minnekortet i viltkamera. 


Hvor ble det av våren?

$
0
0
Snø sto ikke på bestillingen hos noen i dag. 


I dag tidlig myldret det av forvirrede trekk- og standfugler i hagen. Dette været var ikke drømmeværet for noen. Heldigvis vet de hvor de kan finne mat - og det er nå det virkelig er gøy å mate fuglene. Hver eneste dag ser vi nyankomne arter på plenen.


Kjøttmeis 


Blåmeis


Bokfink 


Kjernebiter

Gult er kult

$
0
0
Fru Grønnsisik med venninner på bakken



Det er ikke bare krokusen som er knæsj gul i hagen for tiden. Store flokker av grønnsisik gjør også sitt for den litt tidlige påskestemningen. 



Herr grønnsisik i foringsautomaten. 


Jeg kom til finalen!

God påske

$
0
0


God påske til alle nye og gamle lesere. Jeg setter stor pris på kommentarer her i bloggen, mail med fine ord og likes på Facebook. Vi har planer om en rolig hjemmepåske, forhåpentligvis mye ute i både skog og hage. Akkurat nå er hagen dekket av et tykt lag med snø etter torsdagens imponerende snøfall. I skrivende stund tiner den både fra undersiden og oversiden, så planene om hagearbeid ser heldigvis ikke helt umulige ut. Håper alle sammen får en flott høytid uansett hvor den tilbringes. Kanskje vanker det også et påskeegg med favorittgodteriet i - akkurat slik ekornet og fuglene påTretopphytta fikk i fjor?






Drama ved fuglekassa

$
0
0


Vi lurer på om ikke blåmeisene allerede har startet hekkesesongen. I formiddag ble nemlig fuglekassen nærmest foringsplassen oppsøkt av et ekorn som virket veldig interessert i innholdet. Et blåmeispar gjorde det de kunne for å jage inntrengeren vekk, og etterpå fløy en av dem tilbake inn i kassa.

Bjørkefinken har også besøkt hagen for første gang i år. Det er godt å se at våren ikke stopper opp til tross for flere centimeter irriterende våt snø som ligger og sperrer for hagekos og hagearbeid.











Endelig hagearbeid

$
0
0


Snøen har smeltet igjen og i ettermiddag ble det endelig tid og mulighet til en skikkelig økt med hagearbeid. Årets første prosjekt er å forbedre området rundt pallekarmene. De skal få ny sort duk under, forsterket sort duk langs kanten innvendig og ny god jord. Jeg har ennå ikke helt bestemt meg for om det blir bark eller grus mellom dem - begge har sine fordeler og ulemper. Det er også mulig det blir plass til en tredje pallekarm - den blir i så fall minstemor sin. Hun har etterlyst "sin egen hage" i flere år.

Under kan du se hvordan pallekarmene så ut i fjor vår. Da hadde jeg prøvd skjellsand rundt i et forsøk på å virkelig skremme vekk sneglene. Sneglene har for så vidt ikke vært et problem, men skjellsand er dyrt i lengden, og den holder seg ikke på plass der den skal være. Midtveis i sesongen var halvparten av sanden i plenen. Alle innleggene som handler om pallekarmene finner du her.





I solveggen

$
0
0


Hjemmepåske er herlig, særlig når bestemmer seg for å være sammen med oss hele dagen. Vi er ferdig å tømme pallekarmene for jord og jeg prøver meg litt frem med hvordan jeg skal ommøblere dem denne sesongen. Akkurat nå har jeg pause med bok og kakao. Vår og påskeferie er en uslåelig kombinasjon. 



Hushakkespetten

$
0
0


Vi har en flaggspett som stikker innom fast flere ganger hver dag. "Der kom hakkespetten igjen" sier ungene, og så beundrer vi den svarte og hvite og røde litt før vi fortsetter med vårt. I dag ble den litt forvirret fordi favoritt-foringsautomaten var blitt flyttet på. Skogen utenfor huset er full av flaggspetter, men de er ganske territoriale. Jeg håper hvert eneste år at flaggspetten vår skal ta med seg unger til hagen. Kanskje denne sommeren?








Fremdrift ved pallekarmene

$
0
0
Nå mangler bare jorden 


Påskens pallekarmprosjekt begynner å bli ferdig. Ved hjelp av litt inspirasjons-googling på pallekarmer kom jeg på den plassbesparende ideen å sette de to høye karmene helt inntil hverandre. Da fikk jeg plass til krukkene ved siden av slik jeg ønsket.  De nederste karmene begynte å bli råtne og er byttet ut. De øverste lever nok fire-fem år til. Den gamle jorden har blitt brukt til å planere deler av hagen ut mot skogen, samt til å fylle pottene som venter på georginer og andre fininger. Jeg bestemte meg for bark som bunndekker og er fornøyd med resultatet. Nå mangler bare ny jord i karmene - tilhengeren står klar i garasjen.

Minstemors hage har fått plass i den enkle karmen inntil stikkelsbærbusken, ved siden av ripsbuskene helt nederst i hagen. Hun har hjulpet til hele veien og gleder seg kjempemye til å få sine helt egne blomster å stelle. Hvis dere ser godt etter på det øverste bildet kan dere se at hun allerede har begynt å pynte området "sitt".


Ivrig hagehjelper

Skjellsand og gammel duk fikk bli under den nye duken - for å gjøre det minst mulig fristende for snegler og ugress. 

Ny duk på vei. 

Testing - testing. Hvordan skal kassene stå. 

Vi glemmer ikke dyr og fugler selv om vi arbeider hardt. 

Jakten på påskeeggene

$
0
0


Påskeharen var litt rampete i år, og la først igjen et helt tomt egg. Etterpå hadde han heldigvis tenkt seg litt om og kom med skikkelige egg fylt med godteri. For å finne frem til eggene måtte ungene løse hver sin påskerebus.




Rebus til påskeeggjakt lager du enkelt selv ved hjelp av litt fantasi, bildegoogling og paint. Rebusen til tomt egg finner du her. Vi har tidligere laget rebusløp ved hjelp av hint og gåter, det innlegget finner du her. Vanskelighetsnivå kan tilpasses alder og tålmodighet på de som skal løse gåtene.



Grevlingbesøk

$
0
0


Hurra vi har grevling i hagen igjen! I natt hørte jeg knaselyder fra hagen, og da jeg så ut så jeg en grevling som mesket seg med nøttekransen vi laget til jul. I dag var gresset fullt av skall, og jeg håper dette besøket betyr at de har flyttet inn i grevlinghiet igjen.


Frø til egen hage

$
0
0
Minstemors valg av blomster til sin egen lille hage. 


Pallekarmene har fått en oppussing, og i ettermiddag har jeg trillet jord og fylt dem opp. Det ble også plass til en etterlengtet "egen hage" til minstemor. Hun vil dyrke sine egne blomster, og vi har vært på gartneriet for å velge ut hva som skal dyrkes. Bortsett fra litt hjelp bort fra planter som krever mye å få til har hun valgt ut disse favorittene helt selv. Nå kan hun knapt vente til jorda er varm nok til å direkteså. Ikke lenge igjen nå!

Jeg klarte selvfølgelig ikke ta en titt på frø til spiselige saker som sto like ved. Disse posene ble mer eller mindre impulshandlet med i samme runde; 


Agurkurt, bredbladet gressløk og to typer plukksalat. 



Viewing all 614 articles
Browse latest View live