Quantcast
Viewing all 614 articles
Browse latest View live

Natt i hagen

Nysnøen avslører at hagen vår ikke alltid er rolig og stille om natten. Av og til våkner vi til mange forskjellige spor, og det var grunnen til at vi satte ut viltkameraet da det ble mørket i går ettermiddag. I dag tidlig var det spennende å se hvem som har besøkt oss. På minnekortet var det åtte filmer, og disse har stukket innom i natt;

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Rett etter at kameraet ble satt opp kom to rådyr innom. Her sitter vi rett innenfor vinduet og ser film, så det er nok bevegelsene våre de er opptatt av. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Kanskje noen reiser seg innenfor vinduet? Rådyrene blir i allefall skremt og løper sin vei.


En halvtime senere er de tilbake, og da er de tre stykker.


Så kommer det en uventet gjest inn fra høyre. Han eller hun har nok stukket av hjemmefra. 



Han snuser masse rundt - kanskje liker dalmatinere også fuglemat?


Omtrent her oppdager jeg gjesten i hagen innenfra vinduet. Jeg forsøker å jage han vekk før han spiser opp alle meisebollene - men han var ikke så lettskremt.


Etter en liten halvtime med mye frem og tilbake forsvinner han...



... og klokken kvart over ett er det tid for rådyrbesøk igjen. Akkurat her sto jeg i soveromsvinduet i andre etasje og så på dem. De var nemlig to, men det har ikke kameraet fanget opp. Jeg hørte krafsingen i snøen da de prøvde å grave seg ned til gress og solsikkefrø.



Resten av natten ser ut til å ha vært rolig, selv om jeg ser noen kattespor som har tatt turen på baksiden av kameraet.

At vi faktisk har hundebesøk i hagen var oppklarende. Vi har flere ganger sett spor som vi mistenkte var hund, men de hundeeierne som bor nærmest oss har benektet den muligheten. Nattens gjest kommer nok fra et godt stykke unna, og kanskje det var han som var på ferde da fuglejuletreet ble ranet for noen år siden også?

Tjuvstart på våren

Helgas hageprosjekt

Nytt fra viltkamera



I romjula satte vi opp viltkamera på et sted langt utenfor stien i skogen. Vi la også igjen noen overmodne bananer. Både elg og grevling elsker banan, så da tenkte vi at sjansen var stor for at de andre dyrene i skogen også synes det er godt. Det hadde vi rett i, for da jeg stakk innom i dag kunne kamera fortelle at også rådyr synes banan er godt.

Disse tre rådyrene har streifet mye rundt de siste ukene. Vi har sett dem i hagen nesten hver eneste kveld også. Der liker de nøtter (uten skall) og brød, men kan spare seg for gulrøtter (!) og rosenkål. Men banan altså; veldig godt!

Etter disse bildene kom snøen, og da så filmer og stillbilder mest slik ut.









DIY - Gjenbrukskrans med ullkuler



Boksene mine med ullkuler i forskjellige farger og størrelser er noe av det fineste jeg har på Ugleloftet. Ofte står boksene fremme og med lokket av, bare for at jeg skal kunne se- og ta på alle kulene. De siste dagene har de stått rett ved siden av en gammel krans med kongler fra jula som jeg ikke visste om kunne brukes til noe eller om skulle ta veien til de evige jaktmarker i komposthaugen. I det jeg fylte en hånd med ullkuler, falt to av dem ned på kransen - og vips visste jeg hva den skulle bli til; ullkulekrans!

Ved hjelp av limpistol fylte  jeg de slitne flekkene og tomme partiene med fargerike tovede kuler, og plutselig har kransen fått nytt liv. Jeg gjorde dette midt på natten - akkurat i det jeg hadde fått ideen selvfølgelig -  men prosjektet er så enkelt at det godt kan gjøres av barn. De trenger bare litt hjelp med det varme limet.

Du trenger;
En krans av kongler (eller andre materialer)
Limpistol
Ullkuler

Lim på kuler i miksede farger, kun rødt/hvitt eller andre fargekombinasjoner du liker. Hold dem litt inntil kransen til limet har begynt å tørke. Da sitter de bedre. Min krans henger ute, delvis beskyttet av tak og der ser den ut til å klare seg fint i både regn, sludd, snø og vind. Perfekt pynt utenfor døra der det ble ganske tomt når all julepynten forsvant.


Reisefeber



Vi har begynt planleggingen av neste reise - og i februar drar vi til Berlin. Det er en by jeg har hørt mye om, vet lite om og egentlig aldri har hatt lyst å besøke - før nå.

I planleggingen bruker vi mest internett, men jeg liker å ha en bok som et utgangspunkt, ikke minst i det vi har landet. Boken "Langhelg i Berlin" fra Juritzen forlag er jeg forøvrig ikke helt overbevist om enda. Kartet som følger med ser bra ut men resten virker litt uoversiktlig. Det er mange fine bilder i den, men det er ganske ubrukelig uten tekst som sier hvor bildet er tatt. Tidligere har vi brukt "Topp 10" serien fra Gyldendal, men der har vi flere ganger opplevd at kartene og opplysningene ikke stemmer eller er upresise. Hvordan denne boka fungerer når det virkelig gjelder gjenstår å se.

Vi gleder oss, og tar gjerne i mot tips til små og store severdigheter og opplevelser.

Enda mer elg

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Elg i soloppgang


Nei elgen har (desverre) ikke kommet på besøk igjen. I allefall ikke som vi har sett. Jeg har imidlertid lyst å vise dere enda flere bilder fra den morgenen da de var her og vi fikk se på dem både nært og lenge.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Trampoline-elg


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ikke spesielt skvetten elg-frøken. 


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Staselig fyr. 


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Mor og datter. 

Sol i skogen


Bjørner i Berlin


Dette er egentlig bare et pauseinnlegg for å fortelle at vi er i Berlin og at vi storkoser oss. Det kommer et lengre innlegg om Berlin etterhvert, men akkurat nå vil vi bare avsløre at vi faktisk har funnet en hel haug med bjørner her - midt i byen!

Berlin med barn

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kan vi hoppe? Plutselig var det trampoliner ved Alexanderplatz.

Overskriften er muligens noe misvisende - vi oppsøker nemlig ikke så mange barneaktiviteter når vi er på storbyferie. Vi prøver heller å tilpasse aktivitetene og severdighetene vi liker til å også passe ungene. At både lillesøster og storebror liker like godt å traske gatelangs som på stier i skogen hjelper også på.

Generelt for storbyferier med barn

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Det er stas å ta egne bilder. 
1) Bo behagelig. Vi anbefaler å leie leilighet gjennom Airbnb. Da bor man der lokalbefolkningen bor, har god plass og mer frihet enn på et hotell. 
2) La barna ha sitt eget kamera (eventuelt mobiltelefon med kamera) for å forevige sine egne minner. Det gjorde virkelig susen denne ferien. Fint for dem å vise venner etterpå, og morsomt for oss voksne å se gjennom på slutten av dagen - ungene har ofte sett helt andre ting enn oss selv om vi har vært på de samme stedene.
3) For barn som liker å tegne er en liten ulinjert notisblokk og en blyant lurt å ha liggende i veska. Dette skrev jeg også om da vi besøkte Athen med barn
4) Planlegg dagen men vær åpen for improvisasjoner underveis. Slitne føtter trenger en benk og en kjeks. Kalde kropper trenger kafe og varm kakao. Hvis vi ser en morsom butikk er det alltid fem eller femten minutter til overs for å utforske. 
5) Legg inn hyppige måltider. Som oftest spiser vi frokost- frokost 2 - lunsj - mellommåltid og middag når vi er på storbyferie. I tillegg har vi lav terskel for småspising. Lavt blodsukker er vår verste fiende. 
6)Ta på gode sko og gi dere mens leken er god. Etter sju har både store og små i vår familie det best i en sofa på et rolig sted. Da prøver vi å være ferdig med både aktiviteter og måltider. 
7)Husk varme klær hvis dere reiser utenfor sommersesongen. Vi hadde alle ullundertøy og ullsokker på hver dag, selv om sola skinte og det var meldt opp mot 10 plussgrader. Lue og hansker var også nødvendig, særlig tidlig på dagen.

Slik la vi opp Berlinferien vår, som besto av fem overnattinger; 

Vi bodde i bydelen Kreuzberg. Taxisjåføren som kjørte oss fra flyplassen hadde vokst opp i et hus i samme gate som vi skulle bo. Han betrodde oss at dette er Berlins fineste område, og det vil vi ikke krangle med han på. I OranienstraSe ligger uavhengige butikker, verksteder og spisesteder fra absolutt hele verden på rekke og rad. Tyrkisk, persisk, vietnamesisk, italiensk, amerikansk, indisk, kinesisk, tysk, gresk - det er bare å velge. Berlinere er veldig hyggelige og omtenksomme - kanskje særlig når man reiser med barn? Vi ble spurt om vi trengte hjelp med kartet når vi så litt forvirret ut, og folk flyttet seg slik at vi skulle få sitte med barna på banen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kreuzberg 


Dag 1
Vi landet på formiddagen, flyttet inn i leiligheten og dro ut på oppdagelsesferd. Vi gikk nedover langs OranienstraSe, over Oberbaumbrücke og langs East Side Gallery - der den lengste bevarte delen av Berlinmuren fortsatt står - og har blitt dekorert av ulike kunstnere. Vi kjøpte 7-dagerskort til S-bahn og U-bahn og dro til Brandenburger Tor.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
East Side Gallery. 


Dag 2
Dagen startet tidlig med forhåndsbestilte billetter til Reichstag. Der så vi på utstillingen og tok en tur opp i kuppelen hvor man visstnok skal ha god utsikt over Berlin. Akkurat denne morgenen var det tåke ute, og kuppelen hadde ganske mye dugg på innsiden etter en kald natt, så utsikten kunne absolutt ha vært bedre. Likevel en morsom ting å gjøre.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Reichstag og Brandenburger Tor 


Etter å ha blitt sikkerhetssjekket og sluset inn og ut av Reichsdag gikk vi forbi noen minnesmerker i parken utenfor, ned til Brandenburger Tor igjen og deretter til minnesmerket for jødene som ble myrdet i Europa. Dette er virkelig verdt å få med seg. Ikke bare gir det barna en "hands-on" opplevelse når de kan leke mellom klossene - det ga oss også mange assosiasjoner til samtaler om det som skjedde under Holocaust. Når ungene lekte gjemsel, snakket vi om hvordan jødene gjemte seg for soldater og politi. Jo lengre inn i minnesmerket du kommer, jo høyere blir veggene. Jødene gjemte seg i kjellere - og ble hjulpet av andre tyskere. Og ligner ikke disse klossene egentlig på gravsteiner? Det var mange jøder som ble drept, både fra Norge og andre land i Europa. Midt inne i minnesmerket ligger inngangen til en gratis utstilling. Den er ikke anbefalt for barn under 14 år, men siden våre ikke forstår engelsk tok vi sjansen. Vi geleidet dem forbi de verste bildene, men gav dem en grundig innføring i hva som skjedde med jødene og andre som ikke var "gode nok" for nazistene. En veldig sterk utstilling som vi nok ville brukt mye mer tid på uten barn.




Etter utstillingen tok vi banen til Alexanderplatz, gikk forbi Fehrnsehturm (der utsikten skal være veldig bra, men køen var lengre), Marienkirken, fontenen Neptunbrunnen (som viste seg å ikke ha vann på denne tiden av året) og til DDR-museet. Der var det fullt av folk, men det gjorde egentlig ingenting. Her kunne vi voksne lese om dagliglivet til østtyskerne, mens ungene kunne se og kjenne på ulike deler av utstillingen. Veldig morsomt og lærerikt. 

Rett over elva fra DDR-museet ligger Berlinerdomen. Før vi dro hjem tok de 270 trappetrinnene opp i den 98 meter høye kuppelen. Tåken hadde forlengst lettet og nå fikk vi se en virkelig fantastisk utsikt over byen. I krypten under kirken fikk vi se ekte sarkofager - det var stemningsfullt og litt skummelt!


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Samme dag, samme by. Utsikt fra Berliner Dom på ettermiddagen  (til venstre) og Reichstag på morgenen (til høyre) 


Dag 3
Den tredje dagen startet med litt shopping på KaDeWe, et stort kjøpesenter med en stor lekeavdeling i femte etasje. Litt lenger bort i gata fant vi en legobutikk over flere etasjer med muligheter for bygging, der gikk det også litt tid. Vi gikk forbi Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche - eller ruinen av den som står igjen som et monument og et minnesmerke etter krigens ødeleggelser. Ved siden av den står det nye klokketårnet - som ikke er noe vakkert syn - synes vi. 

Etterpå gikk turen til zoologisk hage og Berlin akvarium og der gikk timene fort. Sola skinte og vi kunne spise både lunsj 1 og lunsj 2 ute. Selv om vi egentlig er litt delt når det kommer til hva vi synes om dyrehager, er Berlin zoo verdt et besøk. Områdene er fine og velholdte, de fleste dyrene ser ut til å ha det bra og ungene storkoste seg. Akvariet har også mye å se over tre etasjer. Skulle vi gjort noe annerledes var det å ta med mat og drikke - for utvalget var dårlig og dyrt - i tillegg må alt betales med kontanter og det finnes ingen minibank på området (som vi fant).


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Berlin zoo og Aquarium 


Dag 4
Vi har alle fire en svakhet for loppemarkeder og markeder generelt. Flere ganger tidligere har vi endt opp med å bli skuffet, men det hindrer oss ikke i å prøve. Søndags morgen tok vi turen til Prenzlauer berg og markedet i Mauerpark. Der brukte vi flere timer mellom gammelt tysk servise, håndlagde smykker, ulikt håndarbeide, bilder på lerret og mat fra absolutt hele verden. Sola skinte og alle var glade.

Etterpå gikk vi ned Oderberger StraSe, og videre ned til jødiske gravlunden. Den var dessverre stengt men gjennom gjerdet kunne vi se at den var akkurat så overgrodd og stemningsfull som vi hadde håpet. Vi gikk opp til synagogen og vanntårnet, men syntes egentlig ikke området levde opp til alt det bra vi hadde hørt og lest. Kanskje hadde det noe med at det var søndag og alle butikker var stengt? Vi gikk forbi et par lekeplasser som vi nok ville stoppet på om temperaturen var mer behagelig og ungene litt mindre. Nå fant vi oss en vietnamesisk kafe i stedet, der vi planla turen videre og drakk te sittende på gulvet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Prenzlauer Berg


Neste stopp for dagen var Hackersche Hofe - en gammel bydel hvor vi tuslet rundt i butikker i flere sammenhengende bakgårder. Veldig koselig! Bakgårdene munner ut i SophienstraSe, med Sophienkirche rett ved. Utrolig koselig område.

Etter å ha inntatt en tradisjonell tysk søndagsmiddag med pølser, schnitzel, surkål og poteter i diverse fasonger stakk vi innom Potzdamer Platz. Der var det filmfestival og lys og dekorasjoner var stor stas for barna. Vi voksne syntes området var litt for moderne og bråkete, det kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at vi var begynt å bli slitne.

Dag 5
Siste offisielle sightseeing dag startet ved Chekpoint Charlie og på museet Haus am Checkpoint Charlie. Sistnevnte var veldig omfattende med enorme mengder tekst og bilder på veggene - men akkurat nok fysiske gjenstander til å fenge så store unger som vi hadde med. De lærte om hvordan østtyskerne forsøkte å komme seg over til vest ved hjelp av både biler, båter, fly og tunneler.

Etterpå var det på tide med en av feriens store høydepunkt; Trabant safari. Å kjøre rundt i en bråkete, stinkende trabant med manuelt gir på rattet er som å sette seg inn i en tidsmaskin. Vi valgte "wild east tour" og fikk kjøre forbi mange av stedene vi allerede hadde besøkt. Veldig greit for både små og store med en slik oppsummering - vi anbefaler absolutt å legge en tur som dette til en av de siste dagene. Ikke bare fordi man er litt sliten av å traske rundt da, men fordi det er greit å ha sett litt av byen først.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Trabant-safari


Etter Trabi-safarien besøkte vi det tilhørende trabantmuseet, som var kjapt unnagjort. Vi gikk oppover FriedrichstraSe hvor vi fant noen butikker og en fantastisk bokhandel.

Dagen ble avsluttet hos vår absolutt favoritt restaurant i OranienstraSe, med bedre tyrkisk mat enn den vi får i Tyrkia og med verdens beste baklava og te til dessert.

Vi var veldig fornøyde (og slitne i beina) etter ferien vår i Berlin. Byen har så mange museer og ting å finne på at vi bestemte oss for å holde oss til noen få tema - de som omhandlet Berlinmuren og Holocaust.


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Small feet going big places. 

Regnbuegarn

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Er det ikke fint? Garn til å bli glad av! 


Jeg kom over dette garnet på ebay og bare måtte ha en liten bit av det. Det 100 gram av merket Kauni effektgarn i 100% ull. Lenge har den fargerike garnsnurren bare ligget til pynt oppå sybordet i stua, mens den har ventet på at jeg skulle finne ut hva den skulle bli til. Garnet er tynt, og ganske ujevnt spunnet, så det tåler nok ikke allverden. Jeg har ikke lyst å strikke det sammen med noe annet garn heller, for da er jeg redd regnbueeffekten forsvinner. Nå tror jeg at jeg har en ide - og lover å holde dere oppdatert på hva regnbueresultatet blir.

Jeg gleder meg til våren

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ekorn, krokus og grønt gress i hagen. 

Kalenderen sier at vi endelig er i den første vårmåneden, men det synes jeg er vanskelig å tro når jeg ser ut av vinduet. I fjor fant jeg årets første hestehov 1.mars. Forrige søndag kjente jeg et snev av vårstemning med tørr asfalt og sol som varmet, men den forsvant fort da det kom 10 cm snø i løpet av natten. Snøen har blitt til sludd og regn og det er fortsatt langt igjen til vi ser gress i hagen. I fjor så jeg årets første spirer i hagen tidlig i februar og tomten var snøfri 25 februar. Det må sies at det var rekordtidlig. I 2013 var tomten først snøfri 18.april. Jeg håper jeg snart kan starte å dokumentere vårtegn for 2015. I mellomtiden mimrer jeg litt og drømmer om våren som snart, snart er her.


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hvitveis på tørr skogbunn. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Gauksyre og time på time i skogen med kamera eller en bok.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Gjester i fuglekassene. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Knopper overalt. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Blomster på døra. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Møte med rådyr i skogen. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Trekkfuglene kommer tilbake

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Å plutselig finne fuglereir i skogen


DIY - evighetsblomster av gamle knapper



I mangel av ekte vårblomster i hagen lagde vi noen andre blomster ved spisebordet i helgen. Ved hjelp av tynn ståltråd og svigermors gamle knappesamling tryllet vi frem flere buketter av evigvarende knappeblomster. Veldig enkelt, og veldig gøy!

Du trenger
- Knapper i ulike farger og størrelser
- Tynn ståltråd i ønsket farge

Slik gjør du
1) Finn frem knappene du vil bruke. Vi lagde blomster med både to, tre og fire knapper.
2) Klipp til ønsket lengde ståltråd - husk at den skal tvinnes, så ta i litt når du måler.
3) Træ knappene inn på ståltråden - den øverste delen av blomsten først.
4) Hold blomsterhodet med den ene hånda og nederste del av stilken med den andre og snurr de hver sin vei. Det er viktig at ståltråden snurres ekstra tett rett under blomsterhodet, slik at knappene låses fast. Minstemor trengte litt hjelp med akkurat dette.
5) Klipp av endene slik at stilken blir jevn
6) Sett blomsten i en vase, gi den til en venn, lim den på et kort eller pynt en gave med den.







Et skikkelig blinkskudd



I skogen rett utenfor hagen vår står et høyt tre der toppen har dødd. I det treet trives hakkespettene. Både flaggspett og grønnspett har blitt observert der tidligere, mens de lokker på make om våren og spiser kongler. Vi har også svartspett i skogen, men den har vi bare hørt og så vidt sett skyggen av når den flyr mellom trærne lenger ned i skogen. I dag da jeg kom fra jobb så jeg at det satt en fugl i treet igjen. Jeg syntes den var litt større enn vanlig, og fant frem kameraet med super-zoom. Akkurat i det jeg fikk zoomet den inn skrek den, og da skjønte jeg at det var svartspetten som endelig hadde kommet så nært at vi fikk tatt bilder av den. Den satt der ikke lenge, og det var noen kvister som skygget for den på de fleste bildene, men ett blinkskudd fikk jeg. Mitt første svartspettbilde!

Den er så flott, Europas største spettefugl som også kalles Gjertrudsfuglen.





Nytt i butikken: Maskemarkører og omgangsteller

Image may be NSFW.
Clik here to view.
En omgangsteller og 6 maskemarkører i klassiske farger
Jeg har lagt ut et nytt sett med omgangsteller og maskemarkører i butikken min på Epla i dag. En fin gave til deg selv eller noen du kjenner som strikker.

Med omgangstelleren på pinnene glemmer du aldri hvor mange omganger det igjen til du skal øke eller felle, du vet hvor langt du har kommet i mønsteret og du kan legge fra deg strikketøyet når det skal være uten å glemme hvor du var.

Enkel i bruk; hver ring har sin perle som er merket med et tall. På første omgang trær du pinnen inn på i ring nummer en, når du kommer til andre omgang flytter du omgangstelleren opp et hakk slik at pinnen står i ring nummer to. Fortsett til ønsket antall omganger. Figuren nederst markerer slutten på lenken. Trenger du teller til fler enn ti omganger begynner du på nytt fra toppen av. Omgangstelleren er min egen ide og design og jeg har skrevet en eget innlegg om hvordan du bruker den her.

Med maskemarkører på pinnene vet den strikkeglade alltid hvor han eller hun er i mønsteret, hvor det skal økes eller felles, og hvor begynnelsen og slutten på runden er. De forsvinner ikke på mystisk vis underveis, og de er fine å se på.

Som det meste andre inne på butikken er markørene inspirert av skogen rett utenfor huset vårt. 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Maskemarkører.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Omgangstellere


Se hvem som stakk innom!



Til jul laget vi vår tradisjonelle nøttekrans i håp om å lokke til oss ekornet. Det hjalp (som vanlig) ikke, og kransen har ligget til pynt utenfor stuevinduet og ventet på å bli oppdaget.

For et par dager siden la jeg merke til at det manglet et par nøtter. Hakkespetten har også vært glad i slike kranser tidligere. Jeg var spent på om det var en fugl eller dyr som hadde oppdaget kransen denne gangen, og i går ettermiddag fikk jeg svar. En liten mus har funnet en matskatt av de sjeldne, og jeg er sikker på at den synes vi har brukt alt for mye lim!




Vårtegn 2015

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Endelig kan jeg publisere årets første vårtegn-innlegg. I dag kom den første trekkfuglen tilbake, jeg har hatt min første dag med hagearbeid og jeg regner med at tomta er snøfri i løpet av dagen. Hurra!

Fjorårets vårtegn finner du i disse innleggene.

Under er vårtegnene for i år og foregående år samlet. Innlegget vil bli oppdatert fortløpende, og bli en huskelapp og en dagbok som jeg vet jeg vil ha glede av mange år fremover når jeg lurer på hvordan vi ligger an vær- og datomessig.


Første spirer i hagen
2014: 12. februar (Uidentifisert løkplante og hvite løytnanshjerter)
2015: Tidlig mars - diverse løkplanter

Snøfri tomt
2011: 10.april
2012: 9. april
2013: 18.april
2014: 25 februar
2015: 8.mars

Den første hestehoven
2013: 1.april
2014: 8.mars
2015:

1.blomstring i hagen
2012: 15.mars (hvit krokus under syrinbusk)
2013: 23.april (Scilla ved veggen)
2014: 21.mars (lilla krokus ved hekken)
2015:

2. blomstring i hagen
2013: 25.april (hvit krokus under syrinbusk)
2014: 21.mars (gul krokus ved hekken)
2015:

3.blomstring i hagen
2013: 1.mai (gul krokus ved hekken)
2014: 23.mars (blåveis i skyggebedet)
2015:

Blåveis i skogen
2013: 22.april (knopp)
2014: 13.mars (blomst)
2015:

Hvitveis i skogen
2013: 27.april (knopp)
2014: 31.mars
2015:

Grønne trær
2013: 8.mai (museører og grønnskjær)
2014: Ikke notert
2015:

Første frø i pallekarmene;
2014: 30.mars (reddik)
2015:

Årets første sommerfugl;
2014: 4.april
2015:

Trekkfugler 2013 (2014) 2015 
Bokfink: Slutten av mars (20.mars)
Bjørkefink: Begynnelsen av april (2.april)
Stær: 19.april
Linerle: 22.april
Jernspurv: 22.april (30.mars)
Stillits: 25.april (21.mars)
Grønnsisik: 8.mars

Min blomst med rosa X-faktor


Jeg får aldri nok allium. Jeg elsker måten de skyter rett opp av bedet og raskt rager langt over alle de andre blomstene. De fletter seg inn blant buskvoksende og tuer. De passer inn overalt. De er like fine fra knopp til avblomstrede frøbærere - og de liker seg godt som snittblomster på bordet inne i stua. De søte små stjernene gjør seg godt på nærbilder med makrolinse, og hele blomsten er fascinerende vakker i sin trillrundhet. Hvert år kjøper jeg flere alliumløk og hver høst er det de siste jeg stapper ned i jorda før hagesesongen er over. Allium finnes i mange farger og varianter, men det er de høye og kulerunde jeg liker best.

Dette er grunnen til at allium er min representant i konkurransen som Anne på Moseplassen har for å finne vinneren av blomstenes X-faktor. Hele det rosa galleriet finner du her og om du ikke har egen blogg slik at du kan delta i konkurransen, anbefaler jeg en tur inn dit bare for å se på alle de flotte bidragene.

Jeg gikk en tur på stien

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kjøttmeis på flørtern.


Det er vår i skogen - endelig! Riktignok er det for tidlig for fuglereir og dyreunger, men likevel nok av spor og lyder og lukter. Da jeg satt meg ned ved bekken hoppet et ekorn en meter unna meg på bakken. Jeg vet ikke hvem som ble mest overrasket.


Image may be NSFW.
Clik here to view.



Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hakkespetten sin vintermatpakke. En maurtue med tydelige hakkespettspor. 


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Spor etter elg. 


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Spor etter rådyr. 








Image may be NSFW.
Clik here to view.
Isen på vannet må gi etter for vårsola. 




Image may be NSFW.
Clik here to view.
Snaaaaart er vi der! 


Image may be NSFW.
Clik here to view.
Svartspetten holder seg i nærheten. 

Min blomst med gul X-faktor



Da jeg ikke hadde hage, men måtte klare meg med noen få kvadrat med veranda i full sol, var det fint å ha litt trass i seg. Jeg ville ikke la meg begrense av verken størrelse eller temperatur. Jeg ville ikke nøye meg meg noen få blomsterkasser med begonia eller petunia slik naboene gjorde. Jeg ville ha en skikkelig hage på verandaen! Både tomater, gresskar og jordbær fikk jeg lirket på plass der ute. Alt trivdes og bar rikelig med frukt. Jeg plukket min egen salat, med egne sukkererter, reddik og krydderurter. Jeg overvintret ripsbusken min med stor varsomhet og omhu i den luneste kroken, under tak godt polstret med bobleplast og gamle håndklær. Naboene lo av meg. Det fineste på min hengende hage befant seg imidlertid i den store brede vinduskarmen inn til stua. Det eneste jeg fikk til å overleve der var mine flyttbare steinbed - sukkulenter plantet på små og store terrakottafat med minimalt med jord. Ikke bare overlevde de, de vokste og blomstret og gav meg lassevis med avleggere. Etterhvert ble de til flere og flere fat med ulike typer sukkulenter og steinbedsplanter. 

Da jeg fikk meg "skikkelig" hage på bakken, med større plass, kunne jeg egentlig anlagt et "skikkelig steinbed". Jeg liker imidlertid de flyttbare så godt at jeg bare har latt det bli med dem. De trives og blomstrer nesten like godt på bakken, og blomstrer etter tur gjennom hele sommeren. I fjor var det denne som blomstret aller vakrest og gnistrende. Den ble også veldig populær blant insektene. Min kandidat i klasse gul om å bli vinner i konkurransen om å ha det lille ekstra i klassen gul er derfor mine flyttbare steinbed, representert ved denne sukkulenten. Konkurransen kan du lese mer om hos Anne på Moseplassen . Hele det gule galleriet finner du her og om du ikke har egen blogg slik at du kan delta i konkurransen, anbefaler jeg en tur inn dit bare for å se på alle de flotte bidragene.



Viewing all 614 articles
Browse latest View live